2007-11-09 09:02:16

Római játékok

Róma nemcsak gladiátorok játékaitól volt hangos, hanem kevésbé ismert gyermejátékoktól is. A nyár folyamán magunk is kipróbálhatjuk ezeket az ókorban oly divatos kedvteléseket.

Gyermekek játékai

A homokozás, házikók építése, kockázás, mogyoróval való golyózás általánosan elterjedt kedvtelés volt a gyermekek körében. Ugyancsak közismert volt a karikázás, melynek az volt a lényege, hogy egy karikát bottal hajtottak (tereltek) maguk előtt. Hogy élvezetesebb, látványosabb legyen, ezért csengőket, illetve különféle díszeket erősítettek a karikáikra.
Jellegzetes játék volt a páros-páratlan játék, mely abból állt, hogy ki kellett találni, hogy vajon a játszótárs páros vagy páratlan számú kavicsot, golyót tart a kezében.

Egérfogat és vesszőparipa
Kicsik és nagyok egyaránt hódoltak az "egérfogat" örömeinek. Két vagy négykerekű kocsikat eszkábáltak maguknak, majd abba kutyát, kecskét, esetenként törpelovat fogtak a nagyobbacska gyerekek. Az sem volt szokatlan, hogy ők maguk húzták ezeket a kocsikat. A játék komoly versenyekké alakulhatott át, hiszen a felnőttek mintájára maguk is rendeztek "fogathajtó" versenyeket.
Ahhoz, hogy megvívjanak egymással, nem is volt mindig szükség kocsikra. Egy botdarabot, hosszú nádszálat vesszőparipaként meglovagoltak, s máris versenyre kelhettek egymással.
A ma is ismert játékok közül már akkor is népszerű volt a babázás, a futóverseny (egymás nyakában ülve), katonásdi


"Rézlégy kergetés"
A szembekötősdi már az ókori Rómában is nagy népszerűségnek örvendett. Ezt úgy játszották, hogy egyik társuknak bekötötték a szemét, majd a többiek csúfolódó megjegyzésekkel és botokkal kezdték ingerelni. A bekötött szemű gyermeknek az volt a feladata, hogy elfogja az őt ingerlő, piszkáló társakat. Akit sikerült elfognia, annak kötötték be a szemét.

Capita aut navia
Szintén ma is közismert játék volt a capita aut navia, vagyis a fej vagy írás. A római gyerekek olyan pénzdarabot hajigáltak a levegőbe, melynek egyik oldalán a kétarcú Janus volt látható, a másikon pedig egy hajó. Az nyert, aki eltalálta, hogy melyik felével esik lefelé a pénzdarab.

Trigon
A disznó hólyagját megtisztították, felfújták, majd rajzoltak egy-két méter oldalhosszúságú háromszöget a földre, melynek minden csúcsába egy-egy gyermek állt. Mindenkinek a kezében egy-egy felfújt hólyag, majd egymásnak adják körbe-körbe. Aki leejti, az pontot veszít, s az győz, aki egy meghatározott időszakban a legkevesebbszer ejti ki a hólyagot / labdát.

Micare
Ez egy páros játék, melynek során a játékosok hátra teszik a kezüket. Egy előre meghatározott jelre mindkét játékos előrántja a jobb kezét, s ujjaival egy számot mutat. Ezzel párhuzamosan előre minden játékos tippel a másikuk által mutatott számra. Ha nem találja el egyikük sem, akkor újra próbálkoznak. Az győz, aki először találja el a másik által mutatott számot. (Hasonló ez a kő, papír, olló játékhoz.)


római játék


Korsó-játék:
Egy kiválasztott személy beül a kör, vagyis a korsó közepébe. A többiek megpróbálják ellökni, megcsípni stb. a korsóban ülőt, aki nem állhat fel, csak az őt piszkálók kezét kaphatja el. Ha sikerül elkapni valamelyik társa kezét, akkor cserél vele.

Mogyoró
Minden játékos kap egy adag mogyorót, s elkezdenek közösen egy piramist építeni úgy, hogy egyszerre mindenki csak egy mogyorót tehet a piramishoz. Az győz, aki a piramis összedőltéig a legtöbb mogyorót tudja elhelyezni.

Forrás:

http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Khai/0/15081/1


© Civertan Stúdió Budapest (Társblog: www.civertan.blogter.hu)

fotó grafikai stúdió

3 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- Willis

1

Willis
2008-02-17 18:04:07

a dobókockákra hasonlító elefántcsont kockákkal mit játszottak? hogy hívták a legjobb és a legrosszabb dobást?

- civertan

2

civertan
2008-02-17 18:52:37

Sajnos nem tudom, te megmondod? Van egy idevonatkozó könyvem de nem találom...

- kiki

3

kiki
2008-07-03 20:19:00

szaroskibaszutt lapppppppp szar

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
Blog  felvétele kedvencek közé
Szerzõ hozzáadása a kedvencekhez
Google PageRank
Add a Startlaphoz

A blog rövid leírása

Kevesen ismerik a római kort Pannonia területén, ezt szeretném bemutatni itt.


Startlapjaink

Rólam

Szeretem a levegőből és a földről is fényképezni műemlékeinket. Hosszú évek óta gyűjtöm a várak, kastélyok és kolostorok - romok és épen ránk maradt műemlékek - képeit. A légifotókat földi képekkel és leírásokkal egészítem ki, melyeket több fórum is közöl. Mostanában eze n témákból startlapokat - linkgyűjteményeket - is szerkesztek. Foglalkozom magyar várakat és kastélyokat bemutató könyvsorozat kiadásával, illetve egy könyvkiadó megbízásából több fotóalbumot készítek elő. Szeretném az illusztrált kártyáimon és képeslap formában népszerűsíteni Magyarország épített örökségeit. A weboldalamon 60.000 légifotó látható hazánkról. Jó böngészést kivánok! www.civertan.hu, Kiadványaink a www.var-webaruhaz.hu oldalon tekinthetők meg.

kártya


Blogroll

3D - Anaglif, térhatású fotók magyar várakról

Archívum

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéihttp://rss.romaikor.blogter.hu/
0Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet